Als je je woonlasten wilt verlagen, is het interessant om eens te kijken of je ook een woning zou kunnen kopen in plaats van er een te huren. Niet zelden zijn de hypotheeklasten veel lager dan wat je nu aan huur betaalt. Bovendien zorg je door te kopen dat je vermogen opbouwt, terwijl je met het huren van een huis alleen maar geld kwijtraakt. Is het je eenmaal gelukt om een koophuis te krijgen, dan is het belangrijk dat je even kritisch naar je woonverzekering kijkt. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat je woonsituatie in een huurwoning om een andere woonverzekering vraagt dan wanneer je een koopwoning hebt. Wij zullen je in dit artikel laten zien, zodat je je verzekering gelijk kunt bijstellen als dat nodig is.

Wat heb je al?

Een woonverzekering bestaat doorgaans uit twee onderdelen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering, over die laatste straks meer. De inboedelverzekering is interessant voor iedereen omdat deze verzekering de schade dekt die ontstaan is aan jouw spullen. Deze schade kan op heel veel manieren ontstaan zijn, denk bijvoorbeeld aan een klein ongelukje maar ook aan grotere incidenten zoals een woningbrand. Wat de oorzaak van de schade ook moge zijn, het is belangrijker dat je weet hoe je deze schade moet afhandelen. Met een goede inboedelverzekering kun je een beroep doen op je verzekeraar wanneer je spullen gerepareerd of vervangen moeten worden. Hiermee voorkom je dat jij diep in de buidel moet tasten om iets te herstellen of te repareren. Dat is de kracht van een verzekering: door iedere maand een klein bedrag te betalen, kun je voorkomen dat je onverwachts voor (zeer) hoge uitgaven komt te staan.

Wat moet je toevoegen?

Als je een woning gekocht hebt, is het niet meer voldoende om alleen een inboedelverzekering te hebben. Deze polis moet je zeker aanhouden, omdat het je ook veel risico’s uit handen kan nemen wanneer je een huis gekocht hebt, maar je moet nog een extra polis toevoegen. Dit is de opstalverzekering. Deze verzekering kun je gebruiken wanneer je schade aan je woning zelf hebt opgelopen. Verzekeringsmaatschappijen delen je huis namelijk op in je inboedel en de woning zelf. Door voor beide een aparte polis af te sluiten, zorg je dat je schade optimaal gedekt kan worden. Is je woning zelfs zo sterk beschadigd, dan kun je je woonverzekering ook gebruiken om vervangende woonruimte te betalen. Bovendien biedt je woonverzekering ook dekking voor tal van andere zaken, denk bijvoorbeeld aan schade aan je zonnepanelen. Het moge duidelijk zijn dat je met een woonverzekering zoveel risico’s uitsluit, dat er bijna geen reden te verzinnen is waarom je deze polis niet zou afsluiten.

Regel je zaakjes gelijk

Wanneer je nog geen complete woonverzekering hebt, is het tijd om dit alsnog te regelen. Dat kun je doen door even naar de site van jouw verzekeraar te gaan. Daar kun je je inlezen over beide polissen en daarna kun je ze gelijk afsluiten.